Kirjat 2020

Päivittelen tätä sivua pikkuhiljaa vuoden myötä, kun kirjoja tulee luetuksi. Joskus näyttelen näitä oppilailleni, kun kannustan heitä lukemaan. Laitan tämän blogin alkuun noin nejännesvuosittain.

James S. Corey, Abaddon’s Gate. Science fiction. Expanse trilogian päätösosa (paitsi ei se mikään trologia ole, niitä kirjoja on jo vissiin seitsemän). Hieno tarina kokonaisuudessaan. Tässä kirjassa taisteltiin monessa eri paikassa. Välillä oli uuvuttaa yrittää ymmärtää avaruusalusten geometriaa ja siihen liittyviä tapahtumia. Toki fyysikkona oli kiva pohtia erilaisia tilanteita aluksissa, jotka sankarit/pahikset olivat painottomuudessa, kiihtyvässä liikkeessä tai pyörivän aluksen luomassa painovoimassa. Loppupuolella oli hieno kohta, jossa henkilö heräsi sängyssään, hän tunsi painonsa ja pohti, johtuuko se gravitaatiosta vai etenemisliikkeen tai pyörimisliikkeen aiheuttamasta kiihtyvyydestä. Tarina jäi sen verran kesken, että täytynee hankkia jatko-osia. Nyt voi jatkaa sarjan katselua Prime Videosta. Tämä kirjasarja on todellista avaruusoopperaa.

Niclas Natt och Dag, 1793. Historiallinen dekkari. Aika rujo ja ärsyttävän väkivaltainen murhamysteeri 1700-luvun Tukholmasta. Minusta väkivallalla mässäily meni liian pitkälle. Toki erillisten henkilöiden juonenpätkät liimautuivat tarinan edetessä sujuvasti yhteen. En lue jatko-osaa.

Janne Toriseva, Valas. Sarjakuvaromaani. Ostin tämän kirjamessuilta ja sain upean omistussigneerauspurjelaivan. Hyvin toteutettu versio Melvillen Moby Dickistä. Taidan lukea kirjan lähiaikoina tämän innoittamana. Kirjassa on monta sivun kokoista merellistä kuvaa, jotka kelpaisivat tauluiksi.

Bruno Mansoulié, All of Physics (almost) in 15 Equations. Tietokirja. Ostin tämän viime syksynä CERNistä. Kevyttä tarinaa fysiikan kaavojen kauneudesta. Samalla hiukkasfyysikko kertoo hieman mallien historiasta ja merkinnöistä.

Stephen King, Viimeinen vartio. Trilleri. Mersumies-trilogian viimeinen osa. Edellisissä osissa tarina pysyi jollain tavalla realistisena. Tässä mennään yliluonnolliselle puolelle. Tämä tarina ei ole niin hyvä kuin edelliset kaksi. Tähän tuskin tulee jatko-osaa.

Cormac McCarthy, Tie. Science fiction. Aika surullinen dystopia tuhon jälkeisestä maailmasta. Isä ja poika vaeltavat tuhkaisessa Amerikassa etelää kohden varoen muita pahoja ihmisiä. Viimeisellä sivulla tulee ehkä hieman lohtua.

Bobby Henderson, The Gospel of the Flying Spaghetti Monster. Evankeliumi. Hyvin pitkälti tämä kirja on Intelligent Designin kritiikkiä. Siitähän koko GSFM uskonto alkoi. Kaikkien uskonnoista kiinnostuneiden olisi syytä lukea tämä.

Neil Gaiman, Pohjoisen mytologia. Mytologia. Upeasti kirjoitettu kirja Odinista, Thorista ja muista jumalista. Pahis Loki oli keskeisenä henkilönä lähes jokaisessa tarinassa. Tekisi mieli alkaa perehtyä tarkemmin noihin tarinoihin. Ja kaikki tietysti päättyy Ragnarokiin. Tykkäsin tästä kirjasta tosi paljon.

Cixin Liu, Ball lightning. Science fiction. Pidin tästä tarinasta paljon. Perinteistä tieteiskirjalisuutta, jossa on tiedemiehiä/naisia, jotka tekevät luonnontieteellistä tutkimusta, matematiikkaa ja kokeellista tutkimusta. Mielenkiintoisia henkilöhahmoja, joiden käyttäytymisen voi ymmärtää. Tietysti kirjan kiinalaisuus tuo lukemiseen hieman eksotiikkaa.

Joël Dicker, Stephanie Mailerin katoaminen. Dekkari. Nuori toimittaja katoaa. Tarina liittyy lähellä NYKiä olevan kaupungin murhamysteeriin. Kirja vatvoo 600+ sivua poliisien tutkimuksia ja taustahenkilöiden taustoja. Toistoa. 200 sivua pois kirjasta, niin olisi voinut olla hyväkin mysteeri. Ei vakuuttanut.

Timo Airaksinen, Jäähyväiset uskonnolle – Henkisyyden puolustus. Tietokirja. Filosofin monimutkaiset ja hankalasti ymmärettävät virkkeet ovat vaikeaa luettavaa. Vasta pari viimeistä lukua olivat mielenkiintoisia. Aika kevyttä evlut-kirkon vinoilua. Opin käsitteiden henkisyys ja hengellisyys eron. Koronakidutuskirja. Luin kirjan iPadistä, toimi. Tein ihan oikeasti itselleni pari muistiinpanoja.

Seuraavaksi aloitan Expance sarjan Cibola Burnin.


Kirjat 2019
Kirjat 2018
Kirjat 2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.